Gündem

Yeni Citroen C5 X ilk kez sergilendi

Dünyanın en köklü otomobil markalarından biri olan Citroën, geçmişte otomotiv dünyasına damga vuran ikonik modellerini, Grand Tourer geleneğinin en son temsilcisi yeni C5 X modelini ve geleceğe ışık tutan My AMI Buggy Concept’ini Rétromobile 2022 klasik otomobil fuarında sergileyerek gövde gösterisi yaptı. İlk kez 1976 yılında gerçekleştirilen klasik otomobil fuarı Rétromobile, Paris Expo Porte de Versailles’da otomobil ve tarih tutkunlarını bir araya getirdi.

Citroën’in Grand Tourer mirasının en yeni temsilcisi

Citroën’in yeni C5 X modeli ilk kez halka açık bir alanda sergilendi. Markanın en güncel Grand Tourer modeli C5 X, aynı anda hem sedan, hem station wagon hem de SUV olmayı başaran son derece şık ve özgün çizgilerle dikkat çekiyor. Citroën modellerinin iddialı ve yenilikçi olma geleneğini sürdüren C5 X, dünyada bir ilk olan Citroën Advanced Comfort aktif süspansiyon sisteminin sağladığı üstün konfor seviyesiyle neredeyse bir oturma odası rahatlığında seyahat olanağı sunuyor. C5 X, Gelişmiş Head-up Display, yarı otonom sürüş, ses tanıma gibi rahatlık ve güvenliğe yönelik en ileri teknolojilerle donatılıyor.

Modern çağın Mehari’si

Citroën, My AMI Buggy Concept ile özgürlüğü seven ve direksiyon başındayken yolda veya sahilde maceraperest olabilen kullanıcılar için çağdaş bir çözüm sunuyor. Citroën tarafından 1968-1988 yılları arasında üretilen arazi aracı Mehari’nin izinden giden My AMI Buggy Concept, kapısız yolcu bölmesi, çok sayıda tasarım unsuru ve aksesuarla maceracı bir duruş sergiliyor.

BX 40’ıncı yıl dönümünü kutluyor

İlk olarak 23 Eylül 1982’de Eyfel Kulesi’nin altında görücüye çıkan BX, hem sergilenme şekli, hem tarzı hem de dikkat çekici özgün tasarımıyla dikkatleri üzerine çekmişti. 30 Eylül 1982’de 69’uncu Paris Otomobil Fuarı kapılarını açtığında BX, fuarın tartışmasız yıldızlarından biri oldu. Brittany’deki Rennes La anais fabrikasında ve İspanya’daki Vigo fabrikasında üretilen BX başlı başına bir ticari başarıya imza atarak 2,3 milyonun üzerinde satış adedi ile Haziran 1994’te üretim bantlarına veda etti. Citroën, gövde tasarımını İtalyan karoser üreticisi Bertone’ye emanet etti. Tasarımcı Marcello Gandini orijinal bir tasarım önerdi. Güçlü ve aynı zamanda özgün bir tasarım ortaya çıktı. BX, bu özgün tasarımla dönemin otomotiv dünyasında rakiplerinin arasından sıyrılarak öne çıktı. Büyük bagaj kapağı ile donatılan 4.23 m uzunluğunda hatchback gövdeli model, sabit yükseklikte hidro- pnömatik süspansiyon sistemiyle beş yolcuyu beşik benzeri bir konfor seviyesiyle ağırlayabiliyordu. CX’ten esinlenilen ön konsol, direksiyon simidinin her iki yanındaki uydu kontrolleri ve arkadan aydınlatmalı takometre gibi ikonik donanımlara sahipti. Satış başlangıcından itibaren sunulan güçlü motorlarıyla BX, son derece dinamik sürüş özellikleriyle dikkat çekmişti. Tampon, bagaj kapağı, motor kaputu ve çamurluk gibi parçalarda kullanılan kompozit malzemeler yenilikçiydi ve bu sayede BX sadece 885 kg ağırlığındaydı. BX pazarda 12 sene kaldı ve bu süre boyunca birçok değişiklikle güncelliğini korudu. Zaman içinde bir station wagon versiyonuna kavuştu, makyajlandı ve bir ticari versiyonu da üretildi. Ayrıca açılır tavan, klima, dijital gösterge gibi yeni donanımlar sunuldu. 162 HP’ye kadar güç sunan motoru, elektronik yakıt enjeksiyonu, otomatik şanzıman ve sürekli dört tekerlekten çekiş gibi yeniliklerle üretildiği zaman boyunca hep popüler olmayı sürdürdü. Hatta Grup B yarış otomobili BX 4 TC’nin 200 adetle sınırlı bir yol versiyonu bile üretildi.Böylesine benzersiz bir ticari başarıyla BX otomobil tarihine de damgasını vurdu. 40’ıncı yaşını kutlayan BX’in, koleksiyoncuların kalbinde de özel bir yeri var.

Diğer tarihi Citroën modelleriyle zamanda yolculuk

Citroën , Rétromobile 2022’de Citroën koleksiyoncu kulüplerinin yardımıyla C5 X’e eşlik etmek üzere markanın grand tourer tarihine damgasını vuran bazı ikonik modellerle yeniden tanışma olanağı sundu. Rosalie 10: İlk olarak 1932 yılında Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Rosalie; 8 HP ile 10 HP 4 silindirli ve 10 HP 6 silindirli olmak üzere farklı motor  seçeneklerine, ayrıca farklı gövde tiplerine sahipti. 1942 yılına kadar 162.468 adet üretildi. Traction Avant 15/6: 1934’ten 1957 yılına kadar 23 yıl boyunca satışa sunulan Traction modeli 4 kapılı sedan, coupé ve cabriolet versiyonlarına sahipti ve yaklaşık 758.948 adet üretildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa tarihine damgasını vuran Traction, teknik olarak devrim niteliğindeydi. Önden çekişli olan model, bağımsız ön süspansiyona, 1954’te 15/6 H’nin arka aksında hidro- pnömatik süspansiyon sistemine, hidrolik frene ve monokok gövdeye sahip ilk seri üretim otomobildi. Döneminin üstün yol tutuş özellikleriyle Traction haklı olarak “Yolların Kraliçesi” lakabını kazandı. CX 2000 Pallas: CX, 1974 yılından 1991 yılına kadar Citroën ürün gamının üst noktasını oluşturdu. 1.042.460 adet üretildi ve ticari başarısına ek olarak 1975’te Yılın Otomobili seçildi. Hatchback silüetine rağmen gerçek bir 4 kapılı otomobil olan CX; hidro-pnömatik süspansiyon, 4 disk fren ve önden çekiş gibi özelliklerle Citroën’in geleneklerine sonuna kadar bağlıydı. CX, tekli ön cam sileceği, içbükey arka camı ve Lunula ön konsol tasarımı dışında ikonik gelişmiş

“Prestige” versiyonuyla hafızalara kazındı.

2 CV Sahara: 694 2 CV 4×4 Sahara henüz ilk bakışta macera ruhu veriyordu. Önde bir motor ve arkada bir başka motor ile basit ve sağlamdı. Yükseltilmiş gövdesi ve motor kaputu üzerindeki stepnesi ile çöl maceralarının vazgeçilmeziydi. US Mehari: Ünlü Mehari Atlantik’in diğer tarafına da geçti. 1970 ve 1971 yılında 1 adedi ABD’ye gönderildi. Yerel standartlara uyarlanan Mehari’nin ABD versiyonu, büyük boy yuvarlak farlarıyla Fransız kuzenlerinden ayrılıyordu. Citroën Origins web sitesinde marka tarihinin en ikonik modellerinden bazılarını görebilirsiniz: www.citroenorigins.com (65 ülkeden erişilebilen 79 araçlık sanal müze).

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir